Depresif Bozukluk

Depresif Bozukluk

Gündelik yaşamın her geçen on yıllarla birlikte giderek daha da kaotikleşmesi, teknolojik kolaylıkların hayatımızı kolaylaştırdığı kadar bizleri yalnızlaştırdığı, sahte, sanal kimliklerle kendimizden uzaklaşıp, kendimize yabancılaşmış, kısır bir döngüde dönüp duran yaşamlar.

Kronik stresörler, genetik yatkınlıklar, kalabalığın içinde yalnızlık çeken bireyler derken bir bakmışsınız mutsuz, karamsar, tahammülsüz, hayattan keyif alamayan, yorgun, bitkin, enerjisiz ve kronik ağrılar çeken bireyler oluvermişiz. Kronik yorgunluk, tükenmişlik sendromları derken hatta bir bakmışsınız karanlık bir kuyudasınız.

Peki Nedir Depresyon?

Öncelikle her üzüntü stresli dönem, kısa süreli mutsuzlukların bir depresyon olmadığı bilinmelidir. Fakat süre giderek uzuyor; En az 15 günden fazla, günün büyük bir kısmında ve hemen her gün, umutsuzluk, karamsarlık, hayattan keyif alamamayla birlikte; enerjinizde azalma, aşırı uyku isteği ya da aksine uykusuzluklar, iştah artışı ya da azalması, çabuk sinirlenme, tahammülsüzlükler, unutkanlıklar, dikkatini toplamada zorluk, ağrılar gibi bedensel belirtiler ve belki de en önemlisi iş, ev işleri, okul gibi gündelik yaşama ait performansınızda giderek düşme varsa depresyondan şüphelenmek gerekir.

Neler Yapabilirim?

Tabi ki depresyon çözümsüz değildir. İlk olarak şiddeti çok önemlidir. Eğer Hafif düzeyde bir depresyon ise ilaçlara, terapilere dahi gerek kalmadan biraz çabayla kendinizin bile düzeltebileceğinizi bilmeniz önemlidir. Bunu duymak bile sizi rahatlatmaya başlamıştır. Nasıl olacak? İnternetten okudum, spor yap diyor düzenli uyu diyor elimden geldiğince yapmaya başladım ama olmadı der gibisiniz.

O zaman altın kural: “bilmekle uygulamak asla aynı şeyler değildir.” Buradan işe başlamak gerekli. İlk aşama davranışlarda değişiklikler yapmak ve bunu yaşamınıza adapte etmeniz gereklidir.

  • Şiddetinin bilinmesi önemlidir. Orta ve şiddetli depresyonda mutlaka profesyonel yardım almanız gereklidir.
  • Stresle baş edebilme yetinizi güçlendirmeniz için, mutlaka hayatınızda düzenli yapacağınız, size keyif veren bir hobiniz olsun
  • Haftanın en az 3 günü yürüyüş yapmalısınız. Tıbbi bir sorun yoksa mümkünse gün ışığında, süresi en az 40 dk olmalıdır.
  • Göz probleminiz yoksa günde en az 1 saat güneş ışığı oldukça iyi hissettirecektir.
  • Yaşam tarzınızı gözden geçirin. Bunun için sıradan bir gününüzün nasıl geçtiğini, geriye doğru düşünerek ezberden değil, her hangi bir gün belirleyip, o gün neler yaptığınızı kısa kısa not ederek üzerinde çalışacağınız bir liste oluşturun ve zamanınızı verimli kullanıp arta kalacak zamanı kendinize ayırmalısınız.
  • Negatif düşünce akışınız depresyonda çok fazla olacaktır. Bu depresyonun sürmesine ve devam etmesine neden olacaktır. Yapabildiğiniz kadar negatif düşüncelerle kalmamaya çalışmalısınız.
  • Düzenli uyku, düzenli beslenme olmazsa olmazlardır.
  • Alkol, keyif verici maddeleri kesinlikle bırakmalısınız.

Depresyon Tedavisi

Depresyon tedavisinde sıklıkla psikoterapi ve ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Bununla birlikte şiddetli, ilaç tedavilerine yanıtsız depresyonlarda EKT (Elektro konvulzif terapi) oldukça etkilidir. Hızlı Psikoterapi etkinliği bakımından Bilişsel Davranışçı Psikoterapi, Mindfullnes teknikleri, Destekliyici Psikoterapiler oldukça etkindir. Şiddetli olan, genetik yatkınlığın ağır bastığı depresyonlar, yineleyici tip depresyonlar, biyolojik hastalıklarla ilişkili depresyonlar, bipolar bozukluğa eşlik eden depresyonlarda tek başına psikoterapilerin etkinliği düşük olabilmektedir. Bu durumlarda mutlaka ilaç tedavisinin eklenmesi elzemdir ve doktorunuz önerdiyse kullanmaktan kaçınmamak gereklidir.

Uzm. Dr. Ertuğrul Bolat

Yorumlar kapalı.